2011 m. kovo 9 d., trečiadienis

Kodėl aš taip anksti aną rytą keliausi?

Pašoviau į orkaitę pasta al forno, tai dabar galiu tęsti pasakojimą, apie tą rytą, kai man "nesimiegojo".
Iš vakaro žiūrėjau itališką "Grande Fratello". Miegoti nuėjau tik apie 1:00 nakties, o jau 5:20 suskambo pirmasis žadintuvas... Vis gi iš lovos išlipau tik po trečiojo. Didžiuojuosi savimi, kad atsispyriau pagundai toliau miegoti, o buvo tikrai nelengva.
Taip anksti keliausi todėl, kad man reikėjo paruošti pusryčius visai Angelo grupei, mat tą dieną daržely buvo švenčiamas jo gimtadienis. Per tikrąjį jo gimtadienį grupės dvynukai šventė savo gimtadienį, nes ir jie abu gimę tą pačią dieną kaip ir Angelo, tik trimis metais anksčiau.
Šiaip ana savaitė buvo pilna renginių, pirmadienį darželis buvo uždarytas, tai taip išėjo, kad Angelo gimtadienis nusikėlė į antradienį.

CIMG8160

Štai kokį sąrašiuką (ko reikėtų pusryčiams) man davė Angelo auklėtoja:

CIMG8155

Bandeles kepiau namie. Prireikė nemažai laiko, nes trys pašovimai buvo ar kaip ten jie. Kadangi labai mėgstu užsižiopsoti ir sudeginti bandeles (ne visada prisimenu, kad laikmatį reikia nusistatyti), tai buvau labai atsargi - nė žingsnio nesitraukiau nuo orkaitės.
Dar man reikėjo supjaustyti vieną raudoną ir vieną geltoną papriką, agurką (tą ilgą) ir morkas. Gražiai paserviruoti dešrytę (kadangi ji iš kiaulienos, tai keli vaikai dėl tikėjimo jos nevalgė) ir sūrį. Obuolius pati auklėtoja daržely supjaustė. Štai kelios nuotraukytės, darytos tą rytą namuose.

CIMG8152

CIMG8153

CIMG8154

Taip man patiko ankstyvas rytas tyloje, kad net nebenorėjau žadinti Angelo :) Vos mudu su vaišėmis spėjome įžengti į darželį, nueiti į tualetą, jau ant Angelo galvos puikavosi gimtadienio karūna.

Keli žodeliai apie gamtos reikalus, jei jau užsiminiau apie tualetą:
Angelo nuo vasario pabaigos jau be pampersų dieną vaikšto. Žinau, Lietuvoje kitos normos, bet Vokietijoje tai absoliučiai normalu. Niekas čia vaikų nestresuoja ir pačios mamos nesinervuoja be reikalo.
Moksliškai įrodyta, jog vaikai išmoksta šlapimą sulaikyti ir apskritai suprasti, kad nori ant puoduko, tik apie trečiuosius metus. Angelo nuo pat pirmosios dienos be pampersų, man PATS pasako, kada ant puoduko nori. Pirmomis dienomis atsitikdavo po vieną dvi nelaimes, bet nuo kokios ketvirtos dienos jų nebeliko.
Nesuprantu tų mamyčių, kurios kas pusvalandį sodina mažulytį vaiką ant puoduko ir didžiuojasi, kad jų vaikas jau ant puoduko daro. Jei jis pats nepasiprašo, tai juk nesiskaito!

7 komentarai:

  1. Labai nudziugau perskaiciusi toki kaip tik dabar aktualu posta. Mes ir esam Vokietijoje, dukryte uz 3 men bus 3 m. Del pampersu visiskai pritariu, nesodinau ant puodo ir nerekdziau, net jo neturejom. Nuo sausio pabaigos pati panele uzsimane but be pampersu ir puikiai sekasi. Buvo pora nelaimiu, bet kam ju nebuna.
    O pas mus darzely ne pusryciai per gimtadieni, bet pyragas ir guminukai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, vaikas šį procesą suvokia ir pradeda kontroliuoti nuo 1,5 metukų (maždaug 18 mėn.). Atpratinimas pradedant ankščiau užtrunka vidutiniškai 10 mėnesių, vėliau - vidutiniškai 5 mėn. Dažnai kuo vėliau tuo lengviau, bet gali būti ir atvirkščiai. Maniškiai labai greitai suvokė šį reikalą, tik rotas koją pakiško ir Vasarė pradėjo nebesiprašyti (na, bent jau ne visuomet). Vaikui šis pasikeitimas pakankamai sudėtingas, nes jis pripratęs malonumą (taip, tuštinimasis ir šlapinimasis turi malonumo jausmą) tada, kai to užsimano, o čia dabar - kentėt reikia :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. mes ėjome į lopšelį Lietuvoje,irgi ilgai su sauskelnėmis nesiskyrėme, ir auklėtojos nieko nesakė. Maniškis pats pasiprašė į tualetą 2 m. 8 mėn., o po to pasiprašymo visam laikui išsiskyrėme su sauskelnėmis ir labai sėkmingai, ir dar be jokių ašarų, ir tik vieną kartą miegodamas pasišlapino. Gudrūs tie vaikai, patys žino kada ir su kuo geriau atsisveikinti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Angelo daržely per gimtadienius normalūs pusryčiai, kitiems vaikams tą dieną nereikia neštis jokios užkandėlės.

    Simona, pas mus atpratinimas truko 3 dienas ir visai neskausmingai. 10 ar 5 mėnesiai man siaubingai skamba.

    Tiesa, aš Angelo nuo pernai balandžio mėn. kas rytą kelioms minutėms sodindavau ant puoduko. Kartais ką nors padarydavo, kartais nieko. Bandžiau kelias dienas be pampersų leisti lakstyti, bet būdavo taip, kad jį perrengti 5-7 kartus reikėdavo kas valandą! Supratau, kad dar jis matyt nepasiruošęs. O dabar Angelo sėdi ant normalaus tualeto, be jokių paaukštinimų ar susiaurinimų.

    Daug minčių šia tema supermamose:

    http://www.supermama.lt/forumas/lofiversion/index.php/t430898.html

    Liepa, smagu, kad auklėtojos nei Jums, nei Jūsų vaikučiui nepriekaištavo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Smagu tokie gimtadieniniai pusryčiau, bet jau juos ruošti man nukristų rankos... Šaunu, kad mokytoja pateikia sąrašiuką :) O jau kaip gražiai supjaustėt, supakavot viską - seilė net tįsta :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėl puoduko tai pritariu tai minčiai, kad kai mamos ištisai neša vaikelį ant puodo ir giriasi, kad jis daro ant puodo, tai nesiskaito. Bet kad vaikas tik 3 metų ir vėliau suvokia tuos dalykus ir gali būti pratinamas, man atrodo - kitas kraštutinumas, išpopuliarintas sauskelnių gamintojų.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Be sąrašėlio tikrai būčiau prapuolus, nes nežinočiau kiek ko reikia... ;)

    O nuo kada Tamstelės vyresnėlis sėda ant puoduko? Jis jaunesnis už maniškį, kaip supratau? Kiek ilgai truko pratinimas?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails