2011 m. vasario 26 d., šeštadienis

Apie nesutarimus ir nuoskaudas.


Angelo visada noriai eidavo į darželį, bet ir džiaugdavosi, kai jo ateidavau prieš pietus pasiimti. Šios savaitės pradžioj mūsų vaikas kažkoks nesavas buvo. Mane tas kelias dienas jis pasitiko rūškanas, agresyvus (nepamenu kada toks paskutinį kartą buvo, jei iš viso buvo).
Aš jo atsargiai paklausiau, kaip jam daržely sekėsi. Pirmą dieną Angelo man kažką neaiškiai suburbėjo - aš nieko nesupratau. Antrą dieną jis man pasiskundė, kad vienas vaikas jam smėlio už kapišono primetė ir į veidą sudavė, ir kad ne pirmą kartą taip atsitinka, pridūrė.
Kitą dieną aš paprašiau Angelo, kad jis man tą vaiką parodytų (tik įėjus į darželį kaba visų vaikų nuotraukos). Jis dūrė pirštu į vieną vyresnio amžiaus berniuką.

Šiandien pasikalbėjau su Angelo grupės auklėtoja. Paaiškėjo, kad tas berniukas, apie kurį kalbėjo Angelo - problematiškas vaikas. Jis visiškai nesupranta vokiečių kalbos, jo šeima kilusi iš Šri Lankos, ir jie namuose kalba tamilų kalba. Ir kaip jam išaiškinti daug dalykų? Ne tik darželio auklėtojos, bet ir aš suku galvą.

Gal jūs turite kokių išganingų minčių?

10 komentarų:

  1. Vaikai mėgdžioja suaugusiųjų elgesį, ir kalba bei aiškinimai nebūtinai ir nevisada nturi poveikį. Aš manyčiau, kad labiausiai tokioje situacijoje turi dirbti tėvai ir auklėtojos, aptarę drauge savo veiksmus. Auklėtojos gali rodyti, kokio elgesio jos tikisi iš vaikučio: sustabdyti ranką, kai ji kyla mušimui, gal apkabinti, kai vaikutis suspyksta ir parodyti, kaip kitaip galima išreikšti pyktį. Aš nenurašyčiau situacijos sprendimo kalbos nesupratimui, nes vaikai LABAI greitai išmoksta kalbas. Tad nuolat kalbėti ir aiškinti savo veiksmus taip pat veiksminga. Mano sūnaus darželį lankė mergaitė olandė, kai pradėjo lankyti, ji visai nemokėjo lietuviškai, jai buvo apie 2,5metų. Ir jau po kokio mėnesio ji galėjo suprasti buitinę kalbą, pagrindinius žodžius, gebėjo pasakyti savo norus.
    O grįžtant prie "problematiško" berniuko, žinia - labiausiai viskas priklauso tuo to, ką savo elgesiu deklaruoja tėvai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. aš nesutinku su tuo, kad vaiko elgesys priklauso nuo to, ką deklaruoja tėvai. Mes pakeitėm šalį. Mano vaikas muštynių nematęs, į "šikną" negavęs, o pliekiasi su visais, nes jam tai vienintelis būdas bendrauti. Bendravimo jam reikia be galo, be krašto, bet nemoka išreikšti savęs, tik žėk čia niuksteli, čia pastumia kokį vaiką, kai kurie įsitraukia į žaidimą, kai kurie to nesupranta ir viskas baigiasi muštynėmis. Ir apskritai, kai vaikas nori pasakyti 'ne dabar", "nenoriu" ir pan. arba jis nesupranta, kai jam tą sako, stumteli priėjųsį arba jį pastumia kas ir kiekvienas tai supranta savaip, tiek mano vaikas tokioje situacijoje įsižeidžia, tiek ir kitas vaikas įsižeidžia. Šiaip maniškis Lietuvoje darželyje buvo vienas iš geriausių, paklusniausių vaikų, dar ir dabar tėvai iš grupės skambina pasiklausti apie maniškį, nes gerai sutardavo su grupiokais ir su visais surasdavo bendrą kalbą.
    Žodžiu kalbos nemokėjimas padaro savo ir smarkiai keičia vaikus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū jums už komentarus.

    Mano nuomone, paprastai geriausia suaugusiems nesikišti, ir leisti viską išsiaiškinti patiems vaikams (jei tarp jų nėra milžiniško amžiaus skirtumo) nes vieną minutę jie pykstasi, kitą vėl gražiai žaidžia.

    Tačiau šiam berniukui jau beveik 6 metai, jis daržely naujokas ir per daug agresyvus su visais. Neaišku ar dėl to, kad kalbos nemoka, ar šiaip kokios šeimoj problemos ar stresas.

    Tiesa, kad ir nemokant kalbos, apkabinimu ar rankos sustabdymu galima daug ką leisti suprasti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. mano vaikui 6,5 metai.Lietuvoje jis eitų į darželį, į paruošiamukus, o čia jis pirmokas. Šiaip vaikai tokio amžiaus nelabai puola apsikabinėti, o sustabdymas ranka išprovokuoja daug klausimų. Maniškis kažkada, kai laukė autobuso po pamokų, užlindo eilėje prieš vieną berniuką, tas pasakė "tu užlindai" žinoma su surauktu veidu. O mano vaikas labai skausmingai į tai sureagavo. Nenorėjo į mokyklą eiti, neva jį pravardžiuoja. Paprašiau, kad pakartotų ką tas berniukas sakė. Visus išklausinėjau, gal dar turi kokią užslėptą reikšmę tas posakis, bet pasirodo jis nieko daugiau nereiškia kaip tik "tu užlindai". Po šiai dienai mano vaikis neturi akies ant to berniuko.
    Nežinau, nemačiau to berniuko, nei kaip jis elgiasi, nieko, bet tai turi būti kažkas TOKIO jo šeimoje, kad jis taptų tironu ir dar tokiame amžiuje. Bet labiau linkusi manyti, kad jo tokį elgesį išprovokuoja kalbos nemokėjimas

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, nors kol kas neturiu patirties auginant vaikiukus, turiu šiokią tokią pastabą. Man nelabai taktiškai nuskambėjo, kai paminėjai, jog problematiškasis berniukas buvo „tamsesnės odos, iš Šri Lankos, kalbantis tamilų kalba“... Gal aš per jautriai reaguoju, bet skaitant šį tavo pasisakymą atrodo, kad problema kilo būtent dėl jo odos spalvos ir tautybės. Man atrodo, kad galima buvo pasakyti tiesiog, jog berniukas buvo kitatautis ir nekalbantis vokiškai ir to būtų pilnai pakakę, nes dabar truputį kvepia rasizmu. Atleisk už kritiką, bet gali būti, kad ne man vienai toks berniuko apibūdinimas užkliuvo ir paaiškinu, kodėl. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Džiuga, prisiekiu, kad aš apie racizmą visiškai nepagalvojau. Tiesiog norėjau paminėti iš kokios egzotiškos šalies šis vaikas ir kokia įdomia kalba šneka. Juk tu žinai, kokia aš pamišusi dėl kalbų! PAMIŠUSI JUODAI!

    Man taip smagu būtų, kad Angelino ir tas berniukas taptų geriausiais draugais, kas dieną pas mus jis lankytis galėtų.

    O Angelo darželio grupėj ir visam daržely daug kitataučių (ir Angelo pats toks yra juk :)) turbūt koks 60-70 %.

    Besimokant svetur man teko daug nuostabių žmonių sutikti ir pamilti: iš Japonijos, iš Brazilijos, iš Uzbekistano, iš Gruzijos... rodos duočiau už juos ranką nukirsti, į odos spalvą niekada nežiūrėjau!

    Ar įtikinau?

    AtsakytiPanaikinti
  7. + fantastiškų žmonių iš Indonezijos...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Manęs įtikinėti nereikėjo, žinau, kad tikrai nesi rasistė, tik pastebėjau, kad tavo pasisakymą galima ir kitaip suinterpretuoti. :)

    Angelino sveikinu su gimtadieniu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Eglute, aš irgi pastebėjau tą patį dalyką, kaip ir Dziugi: tai yra, skaitant labai nustebau "užuodusi" rasistinį kvapą. Aišku, kadangi jau šiek tiek žinau tave (cha, gerai skamba, kai tai sakai apie žmogų, kurio net nesi matęs:)), labai to nesureikšminau, bet ta frazė (kad Angelino parodė į tamsesnės odos berniuką) man irgi užstrigo.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Šviežia galva perskaičiau, ką aną kartą čia rašiau ir ištaisiau tą sakinį. Nors tų tamsesnės odos vaikų daržely beveik pusė... :D
    Koks, skirtumas, mes juk visi žmonės :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails